Når foråret kommer, får man lyst til at gå i haven igen efter en lang og kold vinter.
Tilbage i haven
Nogle kan nå i haven på hverdage efter fyraften, mens andre må vente til weekenden med at komme derud. Uanset hvornår det bliver, er der masser at tage sig til ude i haven.
Ukrudtet skal klares
Ukrudtet vokser hele tiden og skal holdes nede fra forår til efterår. Ofte er det dog nemmest at tage i foråret. Det vil sige, efter jorden er tøet, og mens den stadig er fyldt med vand. Hvis man starter op her, vil man snart finde ud af, at ukrudtet er relativt let at få op med rod.
Anlægge nye bede
Somme tider er det rart med noget fornyelse i haven, og så kan man for eksempel anlægge nogle nye bede. Det kan ligeledes være, man har nogle nogle planter, der er gået ud, som nu skal erstattes med nogle nye. Eller måske viste det sig, at det, man plantede sidste år, faktisk krævede temmelig meget pasning, så det skal laves om nu. Foråret er et godt tidspunkt til at få søsat projekterne.
Gør det til en hobby
For nogle er havearbejdet en pestilens, mens andre nyder det i fulde drag. Hvis man ikke er det store havemenneske, kan man forsøge at gøre det sjovere. Det er jo trods alt ens fritid, der går med det, og den har man jo ikke for meget af. Kan man for eksempel godt lide æblekage, kan dette måske motivere nogle til at anskaffe sig et æbletræ.
Æbler i haven
Selv om man kun har et, kan et æbletræ sagtens give masser af æbler, som kan laves til æblemost, æblegrød, æbleflæsk og meget andet. Æbletræer i potte kan plantes på alle tider af året. Der er mere inspiration at hente på æbletræer.dk.
Nedfaldsæblerne, som man ikke vil bruge, kan man rive til siden i stedet for at skille sig helt af med dem. Så vil der begynde at komme masser af små fugle, der gerne spiser af æblerne, som sagtens kan ligge vinteren over til glæde for dyrelivet i haven.
Inddrag gerne hele familien
Projekterne i haven bliver kun bedre af at man er flere om dem. Haven er jo noget alle har glæde af, og hvis man har børn, kan en køkkenhave godt blive et hit. Her kan man eksempelvis lade børnene så nogle rækker med gulerødder og ærter.
Efterfølgende kan de så være med til at vande og luge ud, så de selv hjælper med at passe køkkenhaven. Og når tiden kommer til at høste grønsagerne, vil børnene være ellevilde med at spise deres egne ærter og gulerødder.
En nem have
Der findes jo mennesker, som bare ikke bryder sig om havearbejde. For dem gælder det om at gøre haven så vedligeholdelsesfri som muligt. Man kan jo prøve med en ukrudtsdug, som man kan lægge under et bed eller i indkørslen. Så kan dugen holde ukrudtet væk nedefra. Hvis ukrudtet fortsat dukker op, kan man også overveje blot at så græs, så man har en større græsplæne. Så kan man holde mælkebøtter og tidsler nede med plæneklipperen.
På kompromis med naturen
Naturen er utæmmelig, og lige meget hvor mange timer man bruger på at gøre haven fin, vil der hele tiden komme nyt ukrudt til. Det gælder om at finde et niveau, hvor ukrudtet i haven ikke tager glæden ved at være i haven fra en.
Når man har indstillet sig på dette, vil man måske nå dertil, hvor man er glad for sin have og den tid man bruger derude på trods af ukrudt og uønskede gevækster. Det er jo trods alt ens fritid, man bruger derude, og der vil man jo godt lade batterierne op, så man har fornyet energi til næste arbejdsdag.