strand leg

Sådan vælger du den rette hund

xyz2

Det siges at hunden er menneskets bedste ven, og der lader til at være noget om snakken. En hun er med dig i tykt og tynd, bærer ikke nag og er altid glad for at se dig. Men en hund er ikke bare en hund. Der findes rigtig mange forskellige racer med vidt forskellige temperament og tendenser. Du skal i den sammenhæng vælge en hund der passer til din personlighed og som samtidig passer til din livsførelse.

Nedenfor kan du læse meget mere om hvordan du vælger den rette hund ved at fokusere på hundens og eget temperament, i forhold til om der er børn i hjemmet og i forhold til kønnet på hunden.

Dit temperament skal matche hundens

Hunderacer er meget forskellige i deres temperament, men man kan siges noget generelt om bestemte racer. Dette temperament skal passe til dit eget. Det kan fx ikke nytte noget at have en meget aktiv hund der skal stimuleres og aktiveres dagen lang, hvis du selv mest lyser at ligge på sofaen eller er på arbejde fra 7.00-17.00.

Ligeledes er nogle hunde mere stædige end andre og nogle igen mest deres egen herre, mens andre er meget nemme og omgængelige. Nogle er nemme at tæmme, mens andre kræver mere træning. Her er det meget vigtigt at det temperament hunden har passer til dit eget. Ofte siger man at hunde ligner sine ejere, om det er rigtig eller ej vides ikke, men på personlighed bør de i hvert fald gøre det, for alles bedste.

Vælg familiehund hvis du har børn

Hvis du har børn i husstanden, er det vigtigt at have dette kriterie med i overvejelserne i valg af hund. Nogle racer egner sig bare mere til børn end andre. De hunde der ikke er vilde med børn, behøver ikke være glubske eller andet, men de kan have en tendens til at blive bange og nervøse omkring børns spontanitet.

Det er derfor meget væsentligt at vælge en familievenlig hund, der nemt omgås børn, hvis man har børn. Alt andet vil være synd for både hund og børn.

Kønnet på hunden har også relevans for valget

Det sidste du skal overveje inden valg af hund, er hvilket køn hunden skal have. Der kan være store forskelle på at vælge en tæve fremfor en hanhund. En kastreret hanhund kan have unoder, mens en tæve medbringer perioder med løbetid.

En hund i løbetid er ikke sikkert betyder noget, men du må påregne perioder med en blødende hund, men måske også en mere rolig ung-hund end med en han. Kønnet på en hund er meget et religionsspørgsmål, hvor nogle er til det ene og andre til noget andet. I bund og grund handler det om at sætte sig grundigt ind i facetterne af den hund du overvejer at anskaffe dig.